Balíček opatrení

V ostatnom čase sa postupne zverejňujú (a zrejem sa budú ďalej zverejňovať) rôzne zmeny zákonov v rámci "konsolidačného balíčka", alebo tiež v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných peňazí. V tomto príspevku predbežne iba naznačíme niektoré zmeny, ktoré si vyžiadajú buď priamo zmenu v niektorom z programov radu FENIX/Compeko, alebo budú potrebovať usmernenie, ako chápať niektoré nové ustanovenia prípadne ako takého nové ustanovenia v zákonoch splniť.
Detailnejší popis jednotlivých zmien bude prezentovaný na tradičnom januárovom školení / webinári k ročnej účtovnej závierke. Presný termín konania školenia ešte nie je určený, ale pravdepodobne to bude 28. a 29.1.2025.

Zákon o DPH

Viacero vážnych zmien je v tomto zákone zrealizovaných väčšinou s účinnosťou od 1.1.2025. Zmeny, ktoré si vyžiadajú menšie / väčšie úpravy v programoch FENIX sú:
  • Sadzby dane budú 23%, 19% a 5%, 19 a 5% sú obe nešťastne označené rovnako ako znížená sadzba dane tak bude problem pri verbálnom určení, o ktorú sadzbu vlastne ide.
    Táto zmena si vyžiada rozsihalu úpravu celého číselníka kódov DPH a tiež programátorský zásah do komunikácie s e-Kasou VAROS
  • Značne sa zmenili pravidlá registrácie (obdobie pre sledovanie obratu je kalendárny rok, predbežná registrácia, registrácia za platiteľa, malý podnik, ...)
    Tieto zmeny si vyžiadajú úpravy v kontrole IČDPH na vstupe v podsystéme UCT a FIN a tiež priebežné sledovanie dosahovaného obratu s testom povinnosti registrácie.


Zákon o dani z príjmov

Z mnohých zmien v tejto oblasti vyberáme tieto:
  • Zmenené sadzby dane a limity pre použitie jednotlivých sadzieb pre právnické osoby sa prejaví v novom procese zostavenia daňového priznania pre DPPO.
  • Zmeny v odpisovani niektorzch komodit bude iba proces nastavenia niektorzch parametrov v MAJ
  • V MZD sa prejaví iná suma za použitie služobného vozidla, ak je elektrické.
  • V MZD sa tiež prejaví nový spôsob výpočtu daňového bonusu na deti


Daň z finančných operácií

Ak sa nič podstatné nezmení, tak by mala do účinnosti vstúpiť 1.4.2025.
Táto nová daň zaťaží všetky odchádzajúce platby okrem platieb do štátneho rozpočtu, platieb poistného a daní ....
Zdanenie pri tuzemských bankách bude procesne jednoduchšie (banka daň vypočíta, zrazí Vám ju a odvedie). Pri zahraničných bankách máte povinnosť usledovať, vypočítať, priznať a odviesť. Takže presun operácií do zahraničia nebude riešením. Dani sa asi úplne vyhnúť nedá, ale dá sa zoptimalizovať napr. kumuláciou platieb. K tomu vzniknú vo FIN potrebné nástroje.

Viac detailov a aktuálnych informácií sa dozviete na webinári v januári 2025.


Aktualizované© 15.10.2024 23:24:05